0

1945 startades Carlsson & Söners som ett järngjuteri, av nuvarande VD Daniel Ekdal farfars far – Rudolf Carlsson. Efter kriget behövdes detaljer till pappersindustrin, i form av bland annat kugghjul. Rudolf såg en affärsmöjlighet, startade ett företag och döpte det till Carlsson & Söners Gjuteri AB. Gjuteriet har sedan i olika former levt vidare i generation efter generation, till dagens datum då Daniel är företagets VD.

0

1959 lades järngjuteriet ned och Daniels farfar Nisse Carlsson startade upp gjuteriet på nytt, men nu med affärsidén att sandgjuta aluminiumdetaljer. Aluminium var på frammarsch och Nisse ville ligga i framkant i denna utveckling. De största kunderna var under 60- och 70-talet Bentoneverken (Enertech) och Vibroverken (Dynapac AB) – produkterna var i första hand oljebrännare och markvibratorer.

0

Nisse Karlsson drev gjuteriet fram till 1978 då det lades ned. 1985 tog sonen, Bengt Carlsson och startade upp på nytt. Anledningen var att ett företag i Ljungbytrakten, som väl kände till familjen Carlsson, behövde hjälp med pressgjutning. Bengt startade då upp på nytt i form av ett pressgjuteri. Vid starten 1985 var de 3 personer som arbetade i företaget, 1994 var de 10 och 1999 fanns över 20 personer sysselsatta i företaget som hette Bemic Gjutmetaller AB – Be efter Bengt och Mic efter Bengts äldsta son Michael.

0

2006 utnämdes Bemic Gjutmetaller AB till Årets Gasellföretag i Kronobergs län.

0

I slutet av 2008 producerades 10 ton AL-gods per vecka och Bemic hade 23 anställda. I inledningen av den omtalade lågkonjunkturen, under de sista veckorna 2008 , störtdök orderantalet och efter bara 3 månader fanns en efterfrågan på 1 ton per vecka. Efterfrågan minskade alltså med 90 % på 3 månader. Trots god ekonomi och en stabil organisation fanns ingen möjlighet att hinna omorganisera företaget.

I samband med detta satte sig Bengt tillsammans med sina söner Daniel och Stefan, som vid tidpunkten var anställda i företaget, för att diskutera igenom situationen. Resultatet blev att Daniel Ekdal tog över företaget som ny VD och att Bemic Gjutmetaller bytte namn till Bemic Diecasting AB. Produktionen behövde aldrig stanna, vilket gjorde att kunderna INTE blev drabbade.

0

Redan under första året 2009, gick Bemic Diecasting AB:s största kund utan förvarning i konkurs, vilket gjorde att flera veckors produktion blev värdelös. Givetvis påverkade detta årets resultat, men Daniel lyckades undvika de värsta utgångarna och kunde under 2010 på nytt stabilisera företaget.

De senaste tre årens händelser fick Daniel att börja fundera runt det nya företaget Bemic Diecasting AB:s kärnverksamhet och styrkor och kom fram till att den erfarenhet, kompetens och flexibilitet som finns hos företaget idag, ska användas för att skapa en hög servicenivå åt företagets kunder. Bemic Diecasting AB ska vara ett företag som är tillgängligt, d v s alltid har tid och kompetens att snabbt hjälpa kunderna från idé till full produktion. Av denna anledning byggdes pressgjuteriet ut med en kokillgjutnings-del. Kokillgjutningen ger en markant ökad flexibilitet, i och med att billigare verktyg kan användas i gjutningen. Det medför i sin tur möjligheten till mindre serier.

Undrar om Rudolf Karlsson när han startade företaget 1945, kunde tänka sig att hans son-sons-son, över 65 år senare fortfarande med stor entusiasm, skulle driva Bemic vidare in i framtiden…

©2024Bemic Diecasting AB